Starting Issue Mystery!!!!

  • 6 Replies
  • 2033 Views

24stroke

  • Join Date: Aug 2011
  • Location: Simi Valley
  • *
  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +1/-0
  • Registered User
    • View Profile
  • Liked:
  • Likes Given: 0
« on: August 23, 2011, 08:07:24 AM »
Have a 78 Eliminator with a Berkley and 460FORD,Just bought recently,,On my 3rd trip out to pyramid I couldnt get the boat to start,,,my see threw glass filter before my (750 double pumper) that is 6 years old out of the box was half full,i noticed before it seems that it was at least 95 pecent ...So i was thinking mechanical fuel pump,,its a stock one from pepboys...Also the trip before i ran a tank dry witch my fuel filter off the tank were covered in dirt.I replaced all fuel line and filters and pump,I can only get the motor to run great at high rpm,all low end rpm or idle is not happing,,Wont idle or start easy at all,wont start with out a few pumps in the carb,i checkt all other components,seem OK.Boat was a turn key before this issue.I'm thinking somthing on my primary side of the holly is gummed up???Maby time carb rebuild..6 year old carb.Boat sat for 3 years but i had two great trips with no problems this month out of 3.
  • Boat #1: 1978 Eliminator Sport 20'


24stroke

  • Join Date: Aug 2011
  • Location: Simi Valley
  • *
  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +1/-0
  • Registered User
    • View Profile
  • Liked:
  • Likes Given: 0
« Reply #1 on: August 23, 2011, 08:25:43 AM »
Have a 78 Eliminator with a Berkley and 460FORD,Just bought recently,,On my 3rd trip out to pyramid I couldnt get the boat to start,,,my see threw glass filter before my (750 double pumper) that is 6 years old out of the box was half full,i noticed before it seems that it was at least 95 pecent ...So i was thinking mechanical fuel pump,,its a stock one from pepboys...Also the trip before i ran a tank dry witch my fuel filter off the tank were covered in dirt.I replaced all fuel line and filters and pump,I can only get the motor to run great at high rpm,all low end rpm or idle is not happing,,Wont idle or start easy at all,wont start with out a few pumps in the carb,i checkt all other components,seem OK.Boat was a turn key before this issue.I'm thinking somthing on my primary side of the holly is gummed up???Maby time carb rebuild..6 year old carb.Boat sat for 3 years but i had two great trips with no problems this month out of 3.
I feel i have a air leak some were..but i replaced everything...Because my bigger fuel filters have some air in them..on both sides..I have a 3 way brass petcock that i havet to manually swith my self from LtoR.I didnt replace that.Looks original..A is there any warning signs to a carb going BAD??? :banghead: :banghead:
  • Boat #1: 1978 Eliminator Sport 20'

ralph

  • Join Date: Mar 2011
  • Location: Winnipeg, Manitoba, Canada
  • *
  • Newbie
  • *
  • Posts: 41
  • Karma: +0/-0
  • Registered User
    • View Profile
  • Liked:
  • Likes Given: 0
« Reply #2 on: August 23, 2011, 09:00:33 AM »
I'd suspect that fuel pump too. Replace it, they're cheap. While you're at the parts store, buy a can of carb cleaner, and go through the carb. Blast carb cleaner through the idle air bleeds and jets. probably just needs a de-gunking.
Ralph

24stroke

  • Join Date: Aug 2011
  • Location: Simi Valley
  • *
  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +1/-0
  • Registered User
    • View Profile
  • Liked:
  • Likes Given: 0
« Reply #3 on: August 23, 2011, 01:38:54 PM »
Well just ordered  :-\a rebuild kit for the holly 750,,I'm going to eliminate that..ill letcha know if that works by thursday...
  • Boat #1: 1978 Eliminator Sport 20'

24stroke

  • Join Date: Aug 2011
  • Location: Simi Valley
  • *
  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 60
  • Karma: +1/-0
  • Registered User
    • View Profile
  • Liked:
  • Likes Given: 0
« Reply #4 on: August 29, 2011, 04:17:32 PM »
Slaped the fresh carb and same problem,,,It was the T :o :oiming,somehow it ADVANCED ,,the bolt was a little loose but weired how it all ah sudden happened.So i tetimed it 10 degrees advanced and tightned the bolt and seems good to go...Feel kinda stupid it was such a small issue..at least all new fuel stufff in now.
  • Boat #1: 1978 Eliminator Sport 20'

Steel Gromet

  • Join Date: Jan 2010
  • Location: Highland, CA
  • *
  • Newbie
  • *
  • Posts: 31
  • Karma: +0/-0
    • View Profile
  • Liked:
  • Likes Given: 0
« Reply #5 on: August 29, 2011, 09:04:18 PM »
Reading your issue was interesting!  I have a 78 Eliminator, but with a BBC and a Holley 750.  The accelerator pump was leaking so I changed it.  Took it out and didnt seem to run as hard and Felt like the secondaries were not opening up.  I checked the secondary bowl and it was dry!  At that point I said screw it and bought a Holley trick kit.  Put the kit on and the problem was the same, even taking the boat out again and adjusting the carb.  After picking my brain over a few days I remembered when I was getting the boat ready for the summer, I started it and the motor appeared to spin backwards after I stopped cranking it.  In short the timimng was out and thought it was the carb.Like they say, start with the small things first!!  thanks for writing! :beer:

GregS

  • Join Date: Jun 2011
  • Location: Reno, N.V.
  • *
  • Newbie
  • *
  • Posts: 17
  • Karma: +0/-0
  • Registered User
    • View Profile
  • Liked:
  • Likes Given: 0
« Reply #6 on: October 20, 2011, 04:34:42 PM »
Just for the heck of it.....get the engine to absolute TDC...not on the balancer / timing tab....but SLOWLY turn the engine by hand (wrench ) w/ like a screwdriver in #1 hole 'till you're certain the piston is @ TDC. THEN....look at the timing marks. 429-460's have had a nasty habit of slipping  the timing chain......which can be corrected ( if you don't know ) by re-setting the timing. Just a thought...then you'll know.

GregS

 


Website Security Test
Powered by EzPortal

anything
Website Security Test