SoCal Jet Boats

Tech Talk => I/O's => Topic started by: 75Hustler on March 28, 2012, 06:15:31 AM

Title: Bravo 1 Help
Post by: 75Hustler on March 28, 2012, 06:15:31 AM
Hi guys, i have a buddy who has about 4 inches of side to side play on his mercruiser bravo one drive. I have heard this could be the gimble bearing but what else should we check before tearing into it? The side to side movement is so smooth i was wondering if maybe it had to do with power steering, loss of pressure or fluid?
Title: Bravo 1 Help
Post by: flytime on March 28, 2012, 06:30:28 AM
Get ahold of Glenn (gt gets). He's a pro in this subject. :-)
Title: Re: Bravo 1 Help
Post by: 82daytona on March 28, 2012, 07:15:15 AM
The gimbal needs to be replaced mine did the same thing a few years back
Title: Re: Bravo 1 Help
Post by: BIG JOHNSON on March 28, 2012, 07:32:55 AM
I replaced the gimbal brg in my old boat. I made a 1" plywood plate that the studs of the drive went through and a big piece of all thread and large thick washers and nuts to pull the bearing. It's a day's work.

Sent from my ADR6400L using Tapatalk
Title: Re: Bravo 1 Help
Post by: Howard19 on March 28, 2012, 12:23:56 PM
Is the play in the steering ,when you move it back and forth does the wheel move ,if so its possibly the gimble pin worn out
Title: Re: Bravo 1 Help
Post by: 75Hustler on March 28, 2012, 03:26:35 PM
Is the play in the steering ,when you move it back and forth does the wheel move ,if so its possibly the gimble pin worn out
                                                         

No movement in the steering wheel if one of us holds the wheel the other can move the outdrive side to side about 4in each side. Is the outdrive not under pressure? Wondering if maybe air could be in the power steering system?
Title: Re: Bravo 1 Help
Post by: BIG JOHNSON on March 28, 2012, 04:29:09 PM
That's slop in the steering not a bad gimbal.

Sent from my ADR6400L using Tapatalk
Title: Re: Re: Bravo 1 Help
Post by: BIG JOHNSON on March 28, 2012, 04:30:13 PM
That's slop in the steering not a bad gimbal.

Sent from my ADR6400L using Tapatalk
Should have a cable and rack for steering.

Sent from my ADR6400L using Tapatalk
Title: Re: Bravo 1 Help
Post by: GT Jets on March 28, 2012, 05:25:33 PM
You need to do three things...82 Daytona is dead on...

1. Have someone looking in the engine bay at the steering ram (hydro assist like an old Mustang) and move the outdrive too and fro, if there is any play in the points where the hydro connects, or the drag link area fix that first.

2. lift up and down on the drive and look for vertical slop, there should be no more than 1/8" of play there...

3. turn the wheel all the way to one side (left or right), if the play seems to lessen or totally go away, your gimball king pins are FUBAR...These used to have bushings in them (rebuildable) but some years back they just use raw pin to cast....There should be some zerks on the pins that more than likely have never been lubed..... ;)

The gimball bearing has absolutely nothing to do with this problem....Just worn out...I recommend using a ratchet strap to pull the drive to one side while on the trailer and towing, it keeps it from wagging the OD like a tail and wearing chit out.......

GT